Gurme Magazin

Ayvalık Damla Sakızlı Saganaki

Şennur Enginler / Gezgin Parpali
Şennur Enginler / Gezgin Parpali

Ayvalık Damla Sakızlı Saganaki

Şennur Enginler / Gezgin Parpali
818 Görüntüleme
06 Nisan 2023 23:24
Son Güncelleme: 06 Nisan 2023 23:24

Merhaba ..!!
Ayvalık gezim sırasında test ettiğim ve size bahsetmek istediğim bir lezzet !!!
Damla sakızlı saganaki .!!! Damla sakızlı peynir !!! duyanlar el kaldırsın …evet evet kaldırın elleri bir görelim .. özel lezzet meraklıları kendileriyle övünebilir şu an . Çünkü nadir bulunan tatlardan.
Saganaki Yunan kökenli bir tür peynir adındanda anlaşılacağı gibi “ sahan” kızartmalık peynir anlamına geliyor . Tuz oranı biraz az tutulan daha çok ege adalarına ait bir tat .. zaten damla sakızı dersek oda ege adaları lezzetlerinden .. saganaki sağanda kızartılmış peynir hani biz hep hellim peyniri kızartılarak yenir diye zannetsekte birde saganaki var . Her ne kadar Yunan & Rum mutfağına ait diye düşünülsede , tabiki Anadolu toprakları bir çok kültüre ev sahipliği yapmış olduğu için etkileşim kaçınılmaz oluyor ve bir çok lezzet Türk & Ege mutfağında bir tür ara sıcak kategorisinde sofralarda yerini alıyor.


Saganaki peynirini damla sakızıyla aromalandırmak bence müthiş fikir . Açıkcası Sakız adasında sakız aromalı ürünleri çok beğendiğimi itiraf etmem lazım , mesela: yemek öncesi masaya gelen o minik aperatiflerden zeytin ezmesi zeytinyağı ve ekmek ikramında sakızlı zeytinyağı çok lezzetli gelmişti …damla sakızlı peynirleri de lezzetli Ama Peynirdeki favorim Ayvalık Kesebir Mandıra da tatmış olduğum Damla Sakızlı Saganaki oldu. Damla sakızı Peynire o kadar güzel işlenmişki tam kıvamında bir tat , koku … çok başarılı diyorum , çünkü normalde damla sakızı öyle keskin bir tat ki biraz fazla kaçırılınca acı tadı ağırlığı lezzeti bozacak düzeyde . Gelgelelim Kesebir mandıra peynircilik bu kıvamı çok güzel ayarlamış .
Saganaki : peyniri hafif sudan geçirip una bulayarak çok hafif yağda denedim ( tarif te yaptım nerdeyse bu iyiliğimide unutmayın ) zaten ısıyla temas edince peynirle birlikte ılık bir damla sakızı kokusu ortamı büyülüyor …..peynirinde hafif sert olması nedeniyle o tavada bir miktar beklemesi gerekiyor tabi ….o an ortam mistik bir hal alıyor !!! O an bir an önce tadım isteği doğurmuyor desem yalan söylemiş olurum . Pişirip bide üstüne hafif bir bal takviyesi ile Lezzet şöleni finale hazır .. tabi bu servisin farklı yöntemleri de var . Susamlı Zeytinyağlı tatlandırmak sizin zevkinize görede olabilir.Özel lezzetlerin peşinde koşanlar için favori listesinde başı zorlayabilir benden söylemesi . Birazda bu lezzeti bize tattıran Kesebir Mandıra’dan bahsedecek olursam tabiki sadece damla sakızlı saganaki nin dışında bir çok çeşit yerel peynir ve süt ürünleri mevcut ama bu ürünü tescil ettirmiş olması bence ayrıcalık . Tabi bu işletmenin başındaki genç girişimci Hüsnü Kesebir’i de alkışlamadan geçmek istemiyorum.Dede Hüsnü Kesebir ile başlayan bir hikaye .. mübadil bir aile olmak biraz Yunan lezzetlerine hakim olmayı gerektiriyor sanki .burdada bunu ziyadesiyle test etmiş oluyoruz “Saganaki , Kirli Hanım Peyniri , Yunan Feta peyniri gibi ürettikleri ürünler bunu çok net gösteriyor sadece Yunan peynirleri değil Ayvalık tostuna ait Cunda Tulum peyniri ve Cunda sepet peynirinde iddalı olduklarını söyleyebilirim . Dededen toruna doğal ve sağlıklı ürünler üretmeyi benimsemiş butik işletmelerden. Torun Hüsnü Kesebir Genç olması ve işine gösterdiği özen takdiri hakediyor .. kendisiyle sohbetimiz sırasında ; fikirleri beni ziyadesiyle mutlu etti . Geleceğe karşı umutlandırdı diyebilirim. Gençlerin bu güzel fikirlerle üretime katılıyor olması koltuklarımı kabarttı ki desteklemek alkışlamak boynumuzun borcu ….
Güzel yürekli genç girişimcilerle daha güçlü bir gelecek diliyorum ….

Yorum Yazın