Moleküler Gastronomi Nedir? Moleküler Gastronomi Teknikleri

Yemeğin bilimle buluşmuş hali olarak tanımlayabileceğimiz moleküler gastronomi, yemeklerin hazırlanma aşamasındaki fiziksel ve kimyasal değişimleri takip eden bir yemek bilim dalıdır. Moleküler gastronominin ülkemizde fazla örneği olmasa da dünyada oldukça popüler bir yemek bilim dalı. Kendini bu bilim dalına adamış, mutfaklarını tamamen buna göre organize etmiş şeflerin restoranlarında bu prensiple hazırlanmış yemekleri tadabilirsin. Peki, dünyada böylesine popüler olan moleküler gastronomi nedir?
Moleküler gastronomi ilk olarak 1988 senesinde Oxford’lu fizikçi Nicholas Kurti tarafından tanımlanmış. Bugün Kurti’nin başlattığı bu ekolün peşinden gelen çokça mutfak çalışanı var. Hatta moleküler gastronomi zaman içinde farklı isimlerle de anılır hale gelmiş. “Techno cuisine”, “Prograssive cuisine” ve “Avant- garde cuisine” olarak da bilinen moleküler gastronomi, sık sık moleküler mutfak terimiyle karıştırılır.
Moleküler gastronomiyi en basit haliyle “yemeğin bilimsel araştırması” olarak tanımlanabilir. Moleküler mutfak ise laboratuvar aletlerinin ve gıda endüstrisinde yer alan kimyasal malzemelerin kullanılarak yemeğin hazırlanmasıdır. Yani bilimsel tekniklerin mutfakta kullanılarak yemeğin hazırlanmasına moleküler mutfak denilir. Moleküler gastronomi bir bilim dalı iken moleküler mutfak bu bilim dalının uygulanma alanıdır.
Peki, moleküler gastronomi yiyeceklere neler yapar?
Meyve, sebze ve çikolatadan köpükler çıkarır.
Soyadan yenilebilir kağıtlar yapar.
Besinleri dondurucularla parçalanabilir hale getirir.
Farklı besinleri havyar taneleri şeklinde yeniden yorumlar.
Karışımlardan yuvarlak topçuk şeklinde besinler yapar.
Moleküler gastronomiye kendisini adamış olan şefler arasında; Michel Guerad, Ferran Adria, Alex Atala, Andoni Aduriz, Grant Achatz, Michael Carlson, Wylie Dufresne, Heston Blumenthal, Will Goldfarb, Adam Melonas, Dennis Maroudas gibi isimleri sayabiliriz.
Bu şefler özel tasarlanmış mutfaklarında kendilerine has teknikler geliştirerek ve moleküler mutfağın tekniklerini de kullanarak sadece hayal gücünün sınırlarını zorlamakla kalmıyor. Aynı zamanda yepyeni lezzetlere midelerini ve akıllarını açmak isteyenler için de restoranlarında bir rüyalar alemi yaratıyor.
Yorum Yazın