Karnabahar Mucizesi

Karnabahar kelime anlamına gelince genel sözlüklerde (Brassica oleracea 'Botrytis'), turpgillerden (Brassicaceae), çiçekleri etli ve tanecikli bir görünüşte olan, yaprakları lahana yaprağına benzeyen, sebze olarak kullanılan bir bitki olarak geçmekte.
Geçenlerde liseli genç Aşçı meslektaşlarıma, Ahmet Sani Gezici Çok Programlı Anadolu Lisesinde 5 çeşit tarif ile workshop yaptığım eşsiz ve sevdiğim bir lezzet. 22 çeşit farklı lezzet olarak gençlerle yemek listesini birlikte çıkardık.
Özellikle bu eşsiz sebzeyi Diyet için uygun, Vegan, Rawfood, Sıfır Atık açısından ele aldım. Faydalarından da bahsetmek isterim.
Rawfood mucizesin en önemli temsilcisi Elçin Oflaz dan esinlendiğim, Hatay ve Lübnan mutfağında ince bulgurla yapılan salatayı ben karnabahar, havuçtan yaptım. Blender de küçük parçalar haline getirip içine minik minik doğradığım salatalıkları ekliyorum. Karıştırıp içine bol maydanoz, sumak, nar ekşisi, zeytinyağı ile mideyi ferahlatan bir lezzet ortaya çıkıyor. Çiğ olduğu için mide sorunu olanlara gaz yapma ihtimali var. Bu durumda havuç oranını artıra bilirsiniz.
Sıfır Atık; Tabule için elde kalan Karnabahar, Havuç tavada kavurarak baharatlar ile üzerine yeşil soğan süsü yaptığımız ilk tarife isim olarak Ahmet Sani Gezici kavurması dedik.
Karnabaharın çöpe atılan sapları, kalın gövdesi ve yaprakları ziyan etmiyoruz. Tencerede soğan ve sarımsak ardından havuç, patates ile ön hazırlık yapıyoruz. Tüm malzeme doğranarak su ile pişiriyoruz. Blender dan geçirip baharatlar ile final yapıyoruz. Karnabahar çiçekleri olmadan ayıklayıp çöpe atılan kalın sapları, yaprakları değerlendirip nefis bir Çorba yaptım. İsteğe bağlı patates de kullanabilirsiniz.
Aynı yöntemi çiçekleri ile Karnabahar Çorbası yapabilirsiniz.
Haşlanan karnabaharlar ile Graten tarifi Beşamel sosun büyüsü ile fırında dansı. Tereyağı un kavurması, süt eşliğinde, muskat rendesi atmanızı tavsiye ederim. Haşlanan Karnabahar üzerine beşamel sos dökülüp, fırında üzeri kaşar peynir ile nefis bir final.
Haşlanan sebzeleri iri biftek tarzı kestiğimiz karnabaharlar baharatlar, yağ ile üzerine sürüyorsunuz. Fırında pişince “Karnabahar Biftek” oluyor.
Haşlanan sebzeler garnitür olarak her yemeğin yanında sunabilirsiniz. Tuzda haşlamak, baharat yeter.
Kış sebzesi olan Karnabahar; Fosfor ve Vitamin bakımından zengin bir sebze. M.Ö. 6 yüzyıla uzanan bilinen tarihi var. İlk olarak Kıbrıs kökenli, Avrupa’ya buradan yayılan sevilen lezzet olmuştur.
Faydasına gelince dedik ya şifa kaynağı;
Karnabahar zihinsel yorgunlukları giderir. Sinirleri güçlendirir. İdrar söktürür. Dalak hastalıklarına ve şeker hastalığına iyi geliyor. Mide ve bağırsak yaralarını iyileştiriyor. İyi bir diyet posası kaynağıdır. Mide boşalmasının yavaşlamasına katkıda bulunur. Düşük kalorili olduğu için diyet listelerine eklenebilir. Tokluk süresini uzatır, kilo vermeye yardımcı olur. Kolesterolün düzenlenmesine destek olur. Antioksidan, antibakteriyel ve antiviral etkileri vardır.
Yorum Yazın