Bursa Gastronomisi Turizm ile şaha kalkar.

“Un, yağ, Şeker Var, Helva” Yapmak Kalıyor
Bursa Kadim bir tarihi, geçmişi olan, Kuzey batı Anadolu da medeniyetlere beşiklik etmiş konumda enlem ve boylamda bulunmaktadır. Kozmopolit yapısı, değerli bir lokasyon, önemi bir bölge olmuştur. Bu yönde sırtını Uludağ’a dayamış olması ayrı bir özellik.
Bursa Bizans tarihinde de önemli bir lokasyon da olmuş, Romalılar buraya “Tanrılar Yurdu” demiş. Kilise, Manastır, Tekfurlar, Saraylar dört bir yanı sarmış görkemli sofralar boy göstermiş.
Osmanlı ilk kurulduğunda Osman Bey için Kızıl Elma olmuş, Orhan Gazi tarafından fetih edilmiş. Uzun yıllar başşehir olmuş Bursa.
Tarihi süreçte bunları bir ele almak istedim, sıra Gastronomi, Turizm ve Bursa konusuna gelelim.
Bugün Bursa’ya bakacak olursak; Küçük İstanbul olma yolunda hızla ilerlemektedir. Lokasyon olarak ulaşımı kolay, modern yaşam şartları, hızlı gelişen mimarisi ile büyüyen bir kent. Yaşam ve büyüme beraberinde Gastronomi, Turizm ile birlikte gelişme göstermektedir.
Bir Gastronomi yazarı Gazeteci olarak ben de Bursa’nın yeri ayrıdır. Hak ettiği yerde olduğuna da inanmıyorum.
Bursa da çok değerli Gazeteciler, Aşçı, Blogger, Gurme, Influenser, Gastronomi sevdalıları bulunmaktadır. Sektöre büyük emekleri de vardır. Çok da başarılı çalışmalara imza atıyorlar. Lokal anlamda yeterli kalmıyor. Yine sektöre emek veren STK’lar, başarılı gazeteciler, gurmeler ile bunun yanında Ulusal ve Uluslararası düzeyde başarılı PR çalışması yapmak da gerekmektedir. Ulusal ve Uluslararası duayen misafirler Bursa da fırsat bulundukça ağırlanmalı, lokasyon ve destinasyonlar çok iyi belirlenmeli.
Bursa neden önemli bu konuyu biraz detaylı açalım. Gaziantep örneği vermek isterim; Fıstık Urfa’da, Sade Yağ Urfa’da, Un Konya ovasından ama Baklavanın Başkenti. Birçok yemek ve ürün çevre illerde olmasına rağmen başarılı PR, ulusal ve uluslararası basın ile birçok ürün Gaziantep ile anılmaktadır.
Bursa Coğrafi konumu, bereketli toprakları, Bizans ve Osmanlıdan gelen eşsiz lezzetleri ile bende şu deyimi hatırlatıyor; “Un var, yağ var, şeker var Helva yapmak gerekiyor”. Bursa her köşesi ender bulunan, müstesna, doğal lezzetler ve güzellikler ile dolu.
Uludağ görkemi ile eteklerinden fışkıran doğal su, maden suyu ile ilk sırayı alır. Kayak merkezi ülkenin ilk tatil, eğlence lokasyonlarından. İnegöl ilçesi; Oylat da efsane Bizans dan kalan kaplıcası dillere destan. Burayı da canlı görmek nasip oldu yıllar öncesi.
Kestane şekeri Bursa ile nam salmış özel bir şekerleme, tatlısıdır. 1800 lü yıllardan yemeğe adını veren İskender Kebap, Pideli köfte, Bursa Kebabı, Kayhan çarşıda Cantık, Tahanlı pide, süt helvası, düğün helvası, Muradiye çorbası, etli kereviz en önemli efsane lezzetlerinden.
İnegöl köftesi lezzeti, kıvamı ile ülke sınırlarını aşmış bir lezzetdir.
Mustafa Kemal paşa da ilçeye has özel tatlısı 15 tesiste, günde 1 milyon adet üretilerek ülkenin her yerinde satılmaktadır.
Gemlik tarım ürünleri yanında en çok zeytin ve zeytinyağı ile en bilenen merkez.
Kestel de Saitabat köyünde gürcü kadınların yaptığı özel köy kahvaltısı, Cumalıkızık Yıldırım ilçesinde önemli bir destinasyon.
Keles ilçesinde Pınarcık köyünde yediğim alabalıklar, ikram ettikleri kahvaltıda Keçi bacağı 600 yıllık köyün geleneği, gerçekte bildiğimiz “Pişi”. Köyde ekimi yapılan birçok sebze, meyve harici bana ikram ettikleri “Eşek fasülyesi” kestane kıvamında etsiz yapmama rağmen iri nefis bir lezzetti. Keles güvecinden çok bahsettiler henüz denemedim.
Karacabey de “Tigem” mutlaka görülmeli. Orhan Gazinin Halofer (Nilüfer) hatundan çeyiz arazisi olarak Vakfedilen yüz yıllardır Devlet tarafından tarım, hayvancılık, orman, tohum, damızlık üretilmekte. Mihaliç Kelle peynirinin ana vatanı, Ihlamur da bu ilçede en önemli yetişen ürün.
Mudanya Denizi ile balık ve balık ürünlerinde, zeytin, zeytinyağında öne çıkıyor.
İznik; Müşküle üzümü, tatlı su istakozu, yayın, alabalık, gümüş balığı gölün verimini ortaya koymaktadır. Bölgede şeftali, kiraz, erik, ceviz ve kestane de yetişmektedir.
Orhaneli; Çilek, vişne, hayvancılık, Büyükorhan; Büyük ve küçükbaş hayvancılık.
Bursa da daha neler yok ki; Osmanlı saray mutfağı, halkın mutfağı, geçmişten gelen lezzetler silsilesi. Hünkar beğendi, soğan yahnisi, kıskı, gavata, havyar köftesi, dik dik kebap, balıklı pilav, ot köftesi, ayva tatlısı, yayın şiş, yayın tava, incir reçeli, cennet künkü, demir tatlısı, sütlü incir dolması, kaymaçina, silor, pırasa böreği, ahududu şerbeti, boza ile size unutulmaz bir liste sundum bence daha niceleri de var.
Gazeteci, Aşçı, Gurme, Sivil toplumcu ve Tarihçi gözü ile Bursa lezzetleri, mutfağına bir göz attık. Bursa da emsali görülmemiş bir zenginlik var, bu kadar malzeme ile çok işler yapılır. Bursa da “Un, Yağ, Şeker var” “Helva” yapmak kalıyor.
Yorum Yazın